Трудно заспивате? Събуждате се посред нощ и не успявате да заспите? Може да има различни причини за безсъние, но много често са свързани със стрес и тревога и проблемите са временни.

На колко години сте?

Въпрос 1 / 12

Под 18 г.
Между 18 и 25 години
Между 26 и 34 години
Между 35 и 44 години
Между 45 и 54 години
55 + години

Изследвания на съня в болница?

Когато пациент с проблеми със съня бъде насочен към болница от личния си лекар, лекарите първо го карат да попълни много подробен въпросник, за да извършат обширен клиничен преглед. Ако е необходимо, ще бъде насрочено изследване на съня.

По време на изследването на съня ще останете да пренощувате в болницата.. Измерва се мозъчната активност, сърдечната честота, дишането, мускулното напрежение и дълбочината на съня през нощта. В лечението участват белодробен специалист, невролог и специалист по УНГ. Камерата може да се използва и за наблюдение на вашия нощен сън.

Кога се прави изследване на съня в болницата?
Такова изследване на съня може да определи например дали страдате от сънна апнея и дали все още е безопасно да шофирате кола. В някои случаи тестът за сън може да се направи и у дома.

Напълно възможно е тестът за сън да не разкрие някакъв основен здравословен проблем. В този случай обучението за сън (когнитивно-поведенческа терапия за безсъние) за възрастни може да помогне. Въпреки това, работата по добрата хигиена на съня или проверката дали матракът ви се нуждае от смяна също може да бъде част от решението.

*Забележка

Резултатите от теста не могат да се смятат за заместител на консултация с доктор или фармацевт. Винаги се консултирайте с лекар, ако имате проблем със съня. Възможно е причината за безсънието Ви да е медицинска и да има нужда от допълнителни изследвания в болница.