От проблеми със съня до безсъние: Какво можем да направим?

Важността на съня е огромна, но какво да направите, ако не можете да спите? Какво да правите, ако повече от всичко мечтаете да заспите лесно и да спите непробудно цяла нощ, но час след час минава, а вие сте будни? Или може би заспивате лесно, но се пробуждате посред нощ от кошмар?

А ако сте родител, който будува, т.к. бебето все още се буди през нощта? Може да има различни причини за безсънието и проблемите със съня. Не винаги е лесно да ги идентифицираме или решим. Тук може да получите допълнителна информация.

Какво всъщност е безсънието или инсомнията?

Има различни типове разстройства на съня, като безсъние, сомнамбулизъм, сънна апнея, нарколепсия (неконтролируемо заспиване през деня) и други.

Безсънието, известно още като инсомния, е най-честият проблем със съня. Важно е да се разбере, че проблеми като краткосрочното лишаване от сън не са точно безсъние. В тесен смисъл на думата, инсомнията означава:

  • Трудно заспиване. Не може да заспите в продължение на повече от 30 минути.

  • Събуждане през нощта: събуждате се неколкократно през нощта и ви е трудно да заспите отново.

  • Ранно събуждане - събуждате се прекалено рано сутрин.

  • Неспокоен сън - въртите се и спите неспокойно и леко, качеството на съня ви е лошо и незадоволително.

  • В резултат на безсънието често се чувствате уморени, сънливи или раздразнителни през деня. Трудно се концентрирате.

  • Можете да бъдете диагностицирани с безсъние, ако поне три нощи в седмицата изпитвате проблеми със съня, придружено с нарушения в дневното ви състояние като умора, сънливост, раздразнителност, намалена концентрация и способности.

Въпреки, че хората, които страдат от безсъние се опитват всячески да поддържат здравословна хигиена на съня, не винаги успяват да се наспят качествено. Разликата мeжду безсънието и недоспиването е, че хората с натрупано недоспиване по принцип нямат проблем със съня, но поради ситуацията, в която се намират (ангажименти през нощта, бебета, които не спят и т.н.) не получават достатъчно сън.

Проблемите със съня и безсънието могат да имат краткосрочни или дългосрочни последствия за тялото и ума. Например, загуба на концентрация, раздразнителност, главоболия, отслабена имунна система за типични последствия от недеостига на сън.

Какви са възможните причини за проблеми със съня?

Въпреки, че за да се диагностицира безсънието е необходимо да има налице определени обстоятелства, възможно е да страдате от проблеми със съня в някой момент. Може да има различни причини за това.

Как да разрешите безсънието?

Безсънието и временните проблеми със съня често са свързани с напрежение, стрес и безпокойство. Затова е изключително важно да се отпуснете и успокоите преди лягане.

Открийте Lunestil®

Търсите природно, ефективно и безопасно решение за качествен и здравословен сън?