Не сте сами…

Не можете да заспите или лежите будни през нощта: всеки, който има проблеми със съня е готов на какво ли не, за да се наспи. Някои хора търсят спасение в сънотворните.

В 10-15% от случаите с безсъние, хората се обръщат към лекар и в голяма част от случаите им се предписва сънотворно. С напредването на възрастта, употребата на сънотворни се засилва.

Може да прочетете повече за:

Как работят сънотворните?

Има ли алтернативи?

Какви са рисковете от сънотворните?

Как точно работят сънотворните?

Сънотворните винаги се предписват от лекар и са показани само, когато безсънието нарушава нормалното функциониране през деня. Те трябва да се използват за кратък период, не повече от една до две седмици - винаги в комбинация с добра хигиена на съня. Много хора твърдят, че не могат да спят без сънотворно.

Това много често се дължи на факта, че са стресирани или разтревожени, поради събития в ежедневието им или поради порочния кръг недоспиване - раздразнителност и тревога през деня - повишаване на стреса - невъзможност да се наспят. Затова понякога се предписват успокоителни при проблеми със съня.

Има различни видове хапчета за сън, такива, каквито действат продължително действие, както и с краткосрочно действие. Често сънотворните имат наркотичен и анестетичен ефект.

Какви са рисковете при употребата на сънотворни?

Лекарствата за сън обикновено се предписват от лекар. Въпреки това, имайте предвид следните рискове:

Различни причини…

За начало, не всички проблеми със съня могат да бъдат разрешени със сънотворно. Причините за безсънието са различни. Най-често са свързани със стрес и безпокойство. Друг чест причинител е хроничната болка. Важно е да адресирате причинителя на проблема.

Лошо качество на съня

Сънотворните не винаги осигуряват добро качество на съня. Те често имат седативен ефект и спите с хипнотичен, не физиологичен сън, като може да не преминавате през всички фази на съня.

Странични ефекти

Сънотворните имат редица странични ефекти. Тъй като не осигуряват оптимално качество на съня, често усещате ефект като "махмурлук" на сутринта. Може да се чувствате уморени и сънливи. Времето ви за реакция намалява, паметта ви изневерява и се увеличава риска от инциденти, като падания. Може да бъдете раздразнителни, да имате главоболие или световъртеж.

Риск от зависимост

След няколко седмици организмът привиква към сънотворните и трябва да се увеличи дозата. Сънотворните могат да причинят зависимост. Ако искате да се откажете от сънотворно, добре е не просто да спрете от раз, а постепенно да намалите дозата. Съветваме ви да се консултирате с лекар.

При отказ, може да изпитвате синдроми на абстиненция, един от които отново е безсъние. Важно е да прекратите порочния кръг. Винаги се допитвайте до лекар или фармацевт за съвет.

Заключение

Дали съновторните са най-доброто решение за сън все още е спорен въпрос. Те са ефективни, но трябва да се вземат предвид страничните им ефекти и потенциалните опасности, затова е по-добре да се използват ограничено време.

Но какви са алтернативите за решение на проблемите със съня? Подобряването на хигиената на сън може да ви е от полза. Открийте нашите 10 съвета за по-добър сън.

Какви са алтернативите на сънотворните?

  • Първата стъпка винаги е да се опитате да подобрите режима и хигиената си на сън. Може би има нещо, което да промените, за да спите по-добре?

  • Ще ви е от полза да обърнете повече внимание на релаксацията преди лягане.

  • Ако е необходимо, посетете лекар или специалист по сън. Може да си водите дневник на съня, за да съберете повече информация.

  • Има природни средства за подобряване на съня със значително по-малко странични ефекти от сънотворните.