Чудите ли се някога как можете да подобрите съня си?

И с право. Качественият сън е изключително важен за умственото и физическото ни здраве. Ако сме се наспали добре, ще сме в добра форма за ежедневните си задачи. Затова винаги е добра идея да прегледаме хигиената си на сън. Може промяната на дребни навици да разреши проблемите ни със съня. При всички случаи тези 10 съвета ще ви помогнат за по-добър сън.

 

Спете по-добре благодарение на тези 10 съвета за сън

Съвет 1

Движете се достатъчно през деня

Движението е полезна за тялото и ума ви. Спортът и упражненията могат да имат благотворен ефект и върху качеството на съня. Особено релаксиращи упражнения като разходките и йогата. Една разходка в парка през деня определено ще ви донесе полза и за хубав сън.

От друга страна, внимавайте с интензивните физически натоварвания късно вечер. Адреналинът, който се отделя ще затрудни заспиването. Затова оставете интензивните тренировки за по-рано през деня.

Съвет 2

Избягвайте кофеинът следобяд

В мозъкът ни се произвежда аденозин - вещество, което ни дава сигнал колко време да сме будни. Пиковете на аденозина причиняват сънливост. Но кофеинът смекчава сигналите на аденозина. Затова получавате прилив на енергия след кафе. Най-силно ефектът се усеща половин час след консумацията на кофеин. Но на тялото има нужда от повече време за разграждане на кофеина. Ефектът на кофеина намалява наполовина едва след 5 до 7 часа. Пиете ли кафе в шест часа следобяд? Тогава в 11:30 все още половината от кофеина е активен.

Опитвайте се да избягвате кафето следобяд.

Съвет 3

Консумирайте умерено алкохол, особено преди лягане

Много хора са изпитвали ефектът от няколко чаши алкохол в повече. Може да заспите като пън, но след като отмине ефектът на алкохола, обикновено се събуждате и трудно може да заспите отново. Алкохолът пречи да стигнете фазата на дълбокия сън.

Съвет 4

Внимайте с тежките вечери

Лягането с пълен стомах е също толкова неприятно, колкото и лягането с празен стомах. Ако не сте вечеряли, чувството за глад ще ви държи будни. Ако пък преядете точно преди лягане, ще страдате от лошо храносмилане и оригване. И в двата случая няма да можете да заспите. Затова хапнете лека вечеря, за предпочитане по-рано, за да може стомахът ви да смели хранате преди лягане.

Съвет 5

Следобедната дрямка е приемлива, но нека да не е след три часа следобяд

Падане на нивата на енергия следобяд е почти неизбежно. На всеки му се случва да му се затварят очите на бюрото от време на време. Затова кратка следобедна дрямка от 15 - 20 минути няма да ви навреди. Може да ни помогне да си презаредим батериите и да сме на пълни обороти следобед. Но имайте предвид, че не е добре да дремвате след 3 следобед, т.к. вечерта може да ви е трудно да заспите.

Съвет 6

Избягвайте синята светлина

Час преди лягане е добре да се подготвите за сън. Биологичният ви часовник стартира производството на мелатонин, който подготвя тялото ви за сън. Затова не е добра идея да стоите в социалните мрежи преди лягане, гледайки в телефона или компютъра. Не само, че се стимулирате, но синята светлина кара мозъкът ви да си мисли, че е ден. Това спира производството на мелатонин, стоите будни до късно и заспивате трудно.

Съвет 7

Релаксирайте преди сън

Повечето хора се сблъскват със сериозен стрес през деня, което им пречи да заспят лесно. За всички е полезно съзнателно да релаксират преди лягане. Това може да стане като вземете топла баня или почетете книга преди лягане. Може да опитате и с релаксиращи упражнения като дишане, медитация, майндфулнес.

Намерете подходящия за вас метод на релаксация и си легнете спокойни!

Съвет 8

Създайте опитмална обстановка за сън

За да спите добре е хубаво спалнята ви да е тъмна и хладна. Проветрявайте редовно и не прекалявайте с отоплението. Телевизорът, телефонът или компютърът нямат място в спанята ви. Това помещение трябва да ви предразполага само за интимност и сън.

Часовникът също е дразнител за тези, които не могат да заспят. Обърнете го така, че да не го гледате непрекъснато, докато лежите.

Може би е добре да смените леглото или матрака? Опитайте се да разберете какъв е подходящият за вас матрак.

Съвет 9

Не се въртете и обръщайте в леглото

Когато не можете да заспите няма смисъл да се въртите постоянно. Така започвате да се напрягате и изнервяте. Лягайте си тогава, когато се чувствате уморени. Не можете да заспите повече от 20 минути? Тогава станете, почетете малко и се отпуснете, докато се почувствате отново уморени. Тогава си легнете отново.

Съвет 10

Спазвайте редовен режим

Редовният режим е златното правило за добър сън. Лягайте и ставайте по едно и също време всеки ден. Това ще предотврати и натрупването на дефицит на сън. Идеята да си наваксаме със съня през уикенда не може да ни осигури компенсация за загубения през седмицата сън. Напротив, ако преспим в неделя, ше ни е доста трудно да станем в понеделник.

Не можете да спите, въпреки всички съвети?

Може би сте сред тези, които въпреки, че спазват всички съвети за добра хигиена на съня, все още имат проблеми със заспиването и спането през нощта? Безсънието е изключително неприятен проблем и влошава значително качеството на живот. Въпреки това, вземането на сънотворни лекарства от самото начало не е добра идея. Класическите седативни и сънотворни хапчета могат да доведат до зависимост и повечето от тях причиняват сънливост след събуждане.

Lunestil е хранителна добавка с мощни природни съставки. Не причинява привикване, зависимост или сънливост сутрин, за да се събуждате свежи и отпочинали след качествен нощен сън.

 

  • Осигурява отпускане и релаксация преди заспиване

  • Осигурява добър и качествен нощен сън

  • Подкрепя съня

Мощни съставки, които подпомагат съня:

  • Маслото от лавандула се използва от векове за успокоение. Притежава релаксиращи свойства и допринася за добър нощен сън.

  • Пасифлората произхожда от Америка, където индианците са я използвали за успокояване. Растението passiflora incarnata се използва в западния свят за добро качество на съня и е обстойно проучена от науката.

  • Мелатонин. Тялото ни разполага с вътрешен часовник, който регулира цикълът ни спане и будуване. Този вътрешен часовник контролира производството на мелатонин.

  • Витамин B6. Добавянето на Витамин B6 подкрепя нормалното функциониране на нервната система и допринася за намаляване на умората, за да се събуждате свежи след качествен нощен сън.

Открийте Lunestil®

Търсите природно, ефективно и безопасно решение за качествен и здравословен сън?