• 1.2.2022 г.

Хапчетата за сън могат да бъдат краткосрочно решение за тези със сериозни проблеми със съня и тревожност. Но те в никакъв случай не са безопасни. В края на краищата хапчетата за сън могат да имат много странични ефекти и да предизвикат пристрастяване. Това се отнася както за по-леките лекарства за сън, така и за най-тежките сънотворни.

Можете да привикнете към сънотворните психически или физически само за две седмици. При продължителна употреба след време няма да можете да живеете без тях. Ако след това внезапно спрете, могат да се появят и симптоми на абстиненция.

В следващата статия ще прочетете повече за това и ще откриете безопасна алтернатива.

 

Възможни странични ефекти на сънотворните и риск от зависимост

Ако се борите с проблеми със съня през определен период от време, възможно е лекарят да ви предпише лекарства за сън, за да коригира най-острото лишаване от сън. Лекарствата за сън, които често се предписват, включват золпидем или бензодиазепини.

Ако са ви предписани лекарства за сън, много е важно да следвате инструкциите на лекаря. Придържайте се към правилната доза и ограничение във времето.

Да приемате от време на време самостоятелно по половин хапче за сън, например, не е добра идея.

От решаващо значение е употребата на лекарства за сън да бъде ограничена във времето, доколкото е възможно. В края на краищата, привикването може да настъпи още след две седмици, намалявайки ефекта от определената доза.

Това означава, че е много възможно да не можете да спите, дори с хапче за сън.

Употребата на хапчета за сън има много странични ефекти и може да доведе до пристрастяване. Прочетете всичко за това тук и открийте безопасна алтернатива.

В резултат на това ще имате нужда от все по-високи дози, за да изпитате същия ефект като в началото. Това в крайна сметка води до физическа зависимост. Поради по-високите дози, които след това приемате, страничните ефекти също могат да станат по-сериозни.

Освен физическата зависимост, можете да станете и психически зависими от лекарства за сън. В този случай надделява убеждението, че без лекарства за сън вече няма да можете да заспите.

Поради тази зависимост не е добра идея да спирате внезапно. По-добре е да направите това постепенно. Лекарят ще може да определи графика за постепенно спиране в зависимост от дозата на хапчетата за сън, които приемате.

Ако спрете да приемате хапчета за сън незабавно, може да получите симптоми на абстиненция, които могат да продължат две до три седмици, като:

 

 • пристъпи на тревожност, раздразнителност и нервност,
 • затруднена концентрация,
 • умора и безсъние,
 • главоболие,
 • виене на свят,
 • изпотяване,
 • сърцебиене,
 • мускулни потрепвания и тремор, както и усещане за напрежение в мускулите,
 • намален апетит, гадене, диария,
 • ниско кръвно налягане,
 • др.

В допълнение към възможния ефект на пристрастяване, не бива да се подценяват възможните странични ефекти на хапчетата за сън. Сънотворните ви упояват, карайки ви да се събудите на следващата сутрин уморен. Особено при по-възрастните хора тази сънливост може да доведе до падания, които често могат да имат сериозни последици.

Много хора съобщават също, че страдат от загуба на концентрация или дори загуба на памет. Качеството на съня също може да бъде недостатъчно, когато приемате лекарства за сън. Всъщност рядко стигате до дълбокия си сън.

 

Алтернативи без ефект на пристрастяване

Всеки с постоянни проблеми със съня вероятно вече е търсил най-малко вредното средство за сън. Значението на добрата хигиена на съня често се изпуска от поглед. Почивката и определена рутина, която трябва да се изгради преди лягане, често могат да помогнат много.

Ако обаче имате проблеми със съня от дълго време, това за съжаление не винаги е полезно. Въпреки това, има алтернативи на сънотворните, като естествени или хомеопатични хапчета за сън, които също се предлагат онлайн или от аптеките.

 

Открийте Lunestil

Открийте комбинацията от мощни и ефективни съставки в уникална дуо капсула с удължено освобождаване. Външната капсула съдържа етерично масло от лавандула, което първо се освобождава след поглъщане като ви позволява да заспите спокойно и отпуснато.

Едва след като заспите, вътрешната капсула с екстракт от пасифлора, витамин В6 и мелатонин се освобождава. По този начин не само заспивате лесно, но и се наслаждавате на мечтания сън през цялата нощ.