• 5.1.2022 г.

Събуждането за кратко през нощта всъщност е нормално. Това може да се дължи на прехода от една фаза на сън към друга. Може да не си го спомняте на следващия ден. Въпреки това, ако се събудите през нощта и ви е трудно да заспите, тогава може да имате проблеми със съня.

 

Кога събуждането през нощта е проблем?

Има 4 етапа на съня, които съставляват цикъла на съня. В нормална нощ това се случва 4 до 5 пъти. Нормално е да се събуждате за известно време след всеки цикъл. Но обикновено не забелязвате това. Различните етапи, които съставляват цикъла на съня, са:

  • заспиване,
  • лек сън,
  • дълбок сън,
  • REM сън

В зависимост от фазата на съня, в която се намирате, можете лесно да се събудите. По време на заспиване например сте много податливи на това. Също така по време на лек сън все още не спите достатъчно дълбоко и се събуждате лесно. Всъщност само по време на дълбок сън е много трудно да се събудите.

Ако се събудите по време на дълбокия си сън, обикновено се чувствате объркани и имате нужда от време, за да осъзнаете къде се намирате. Хората с проблеми със съня често не достигат този дълбок сън или не го достигат достатъчно дълго. След това, по време на REM сън, може да се стреснете и събудите отново от кошмар.

Нормално е да се събуждате за кратко между всяка фаза на сън. Често дори не можете да си го спомните на следващия ден.

Така че събуждането за кратко през нощта е напълно нормално. Възможно е обаче също така да не успеете да заспите веднага и понякога да лежите, като се въртите и обръщате в леглото си с часове. Когато това започне да ви затормозява, говорите за проблеми със съня.

Точно както трудното заспиване, проблемите със здравия сън в крайна сметка могат да доведат до безсъние. Това обаче се диагностицира само, когато някой има проблеми със съня поне три нощи в седмицата и в същото време изпитва дискомфорт през деня. Това може да се прояви в чувство на умора, раздразнителност, лоша концентрация и др. през деня.

 

Обяснения за проблемите със събуждането през нощта

Освен факта, че е нормално да се събуждате за кратко между различните цикли на съня, има и редица възможни обяснения защо не заспивате отново веднага:

Напрегнатото темпо на деня може да ви накара да лежите в леглото през нощта, замислени. Когато се събудите за момент, списъкът ви със задачи изниква отново в главата ви и можете да започнете да се притеснявате.

Стресът и тревожността са тясно свързани с това. Ако сте стресирани през деня, има голяма вероятност това да ви пречи и през нощта. Не е необичайно да се събудите от лек сън и да не можете да заспите поради притеснение.

Емоционалните събития могат да бъдат причина за събуждане през нощта. Например, тези събития могат да се превърнат в кошмар.

Тези с нарушен биоритъм могат също да се събудят от кратък сън и след това да не могат да заспят отново. Това е свързано с нарушеното производство на мелатонин. Нарушен биоритъм се получава например при пътуване със смяна на часови зони или при хора, които работят на смени.

 

Изпробвахте нашите съвети и все още не можете да спите добре?

Открийте Lunestil, хранителна добавка с мощни съставки като етерично масло от лавандула, екстракт от пасифлора и мелатонин в иновативна и уникална дуо капсула.

Дуо капсулите на Lunestil имат двоен ефект. Външната капсула съдържа масло от лавандула и носи спокойствие и релаксация, позволявайки ви да заспите лесно.

Вътрешната капсула с екстракт от пасифлора, витамин В6 и мелатонин се освобождава едва след като заспите и ви позволява да продължите да се наслаждавате на добър и здравословен нощен сън. В резултат на това на следващата сутрин ще се събудите освежени и презаредени!

Открийте Lunestil

Открийте комбинацията от мощни и ефективни съставки в уникална дуо капсула с удължено освобождаване. Външната капсула съдържа етерично масло от лавандула, което първо се освобождава след поглъщане като ви позволява да заспите спокойно и отпуснато.

Едва след като заспите, вътрешната капсула с екстракт от пасифлора, витамин В6 и мелатонин се освобождава. По този начин не само заспивате лесно, но и се наслаждавате на мечтания сън през цялата нощ.