• 18.1.2022 г.

Събуждане в пот от плашещ сън и нужда от момент, за да осъзная, че това е само сън. Кошмари: и децата, и възрастните страдат от време на време. Когато се появяват спорадично, кошмарите не могат да навредят.

7-10% сънуват кошмари повече от веднъж месечно

2-3% сънуват няколко кошмара на седмица

Жените са по-склонни да страдат от тях, отколкото мъжете. Но това може да се обясни и с факта, че жените говорят за тях по-бързо и лесно.

Хроничните кошмари могат да бъдат причина за безсъние. Тези, които редовно сънуват кошмари, също изпитват стрес и страх от заспиване. Това може да повлияе на функционирането през деня и да доведе до психологически и физически последици.

За щастие има добра новина: можете да излекувате кошмарите. От решаващо значение в това е да се опитате да намерите причината и да се осмелите да говорите за лошите си сънища с други или евентуално с терапевт.

 

Какво всъщност представляват кошмарите?

Сънуваме всяка нощ, въпреки че често не можем да си спомним тези сънища сутрин. С кошмарите е различно. Обикновено сте стресирани будни и си спомняте много добре за какво ставаше дума и особено как се чувствате: уплашен, безсилен, безпомощен, уязвим и т.н.

Типичните кошмарни истории включват преследване на коли, умиране на някой близък и т.н. В кулминацията на кошмара започвате да се събуждате и да си спомняте какво сте сънували.

Кошмарите се случват по време на REM сън. REM означава „бързо движение на очите. Това е етап на сън, който се нарича още парадоксален сън: тялото е в покой, докато мозъкът ви е много активен. Тъй като е направил такова впечатление, вие си спомняте какво сте сънували.

За разлика от кошмара е нощната паническа атака. Хората с нощна паническа атака се събуждат в най-дълбоката точка на съня, крещяйки и се движат диво.

С това обаче не са замесени спомени.

Чувствате се много притеснени, но не знаете защо. Така че разликата между кошмара и нощната паническа атака е в момента на сън, в който се появява.

 

Какво ги причинява?

Много хора с кошмари се чудят за тяхното значение. Сънищата често имат връзка с това, което преживявате през деня. В крайна сметка в съня си обработваме събитията и чувствата, които имаме през деня.

Също така по време на кошмар вие обработвате емоциите и трудностите, които изпитвате. Децата трябва да обработват много стимули за кратко време, което веднага обяснява защо децата имат по-страшни сънища от възрастните.

Стрес и страх

Кошмарите често са свързани със стрес. Когато сте под високо напрежение и трябва да играете, това може да се превърне в неспокойни сънища. Страхът да не се справите добре или от провал също може да причини кошмари.

Травма

Хората, които са преживели травма и страдат от посттравматичен стрес (посттравматичен стрес), също могат да изпитат повтарящи се кошмари.

Употреба на лекарства, наркотици и алкохол

Лекарствата и употребата на наркотици и алкохол също могат да повлияят на съня ви. Някои антидепресанти, например, могат да имат тревожни сънища като страничен ефект.

Също така, тези, които приемат мелатонин във високи дози след джет лаг или работа на смени, например, могат да изпитат кошмари като страничен ефект. Въпреки това, прекомерната употреба на наркотици и алкохол също може да допринесе за кошмари.

Кошмари по време на бременност

Бременните жени са по-склонни да сънуват кошмари заради драстичното събитие, което ги очаква. Страхът от раждане, от раждане на дете, ... може да предизвика кошмари. Предполага се, че може да има нещо общо с колебанията на хормоните, но няма достатъчно научни доказателства за това.

Порочен кръг

Кошмарите могат да доведат до проблеми със съня, но лошият и неспокоен сън също може да допринесе за лошите сънища. Затова не забравяйте да поработите върху хигиената на съня си, така че да се успокоите преди лягане. Това ще има положителен ефект върху мечтите ви.

 

Какво можете да направите за това? 5 съвета

Предотвратяване на кошмари? Може да се направи! Решаващ фактор е добрата хигиена на съня и достатъчно почивка преди лягане:

  1. Например, по-добре е да четете книга, отколкото да гледате екрани, които излъчват синя светлина.
  2. Отпуснете се с топла вана или душ.
  3. Слушайте успокояваща музика.
  4. Осигурете тиха, тъмна зона за спане с комфортна температура.
  5. Избягвайте кафето и алкохола преди лягане.

Освен това също е много важно да се осмелите да говорите за кошмарите си. Разкажете на другите за тях. В случай на травма също е препоръчително да се консултирате с терапевт. Обикновено когнитивно-поведенческата терапия помага за намаляване на кошмарите.

В този контекст може да ви помогне да мислите през деня за добър край на вашия кошмар. По този начин вие завъртате положително това, което ви плаши през нощта.

Открийте Lunestil

Търсите естествено, безопасно и ефективно средство за добър и здрав сън?